Oireet
Tavallisia oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve, heikontunut ja katkonainen virtsasuihku ja vaikeudet tyhjentää rakko kunnolla. Nämä oireet ovat usein vaivalloisia, kun rakko ei tyhjene kokonaan ja yölläkin on toistuvasti käytävä WC:ssä. Yöunen keskeytyminen saattaa johtaa väsymykseen, joka voi ajan myötä vähentää jopa elämänhalua.
Eturauhasen toiminta
Heti virtsarakon alapuolella sijaitsevan ja virtsaputken yläosaa ympäröivän eturauhasen (prostata) tehtävänä on tuottaa ravitsevaa nestettä, joka sekoittuu siemennesteeseen ja joka stimuloi siittiöitä siemensyöksyn yhteydessä.
Aikuisen miehen eturauhanen on suunnilleen kastanjan kokoinen, ja sen toimintaa säätelee kiveksissä syntyvä mieshormoni eli testosteroni. Tämä hormoni vastaa mm. miehisistä piirteistä ja seksuaalisuudesta sekä stimuloi eturauhasen kasvua murrosiässä ja siittiöiden muodostumista.
Testosteronin tuotanto alkaa kuitenkin vähentyä 40 vuoden iässä ja vähenee sen jälkeen noin prosentilla vuodessa loppuelämän ajan. Sukupuolihormonin tuotanto laskee kriittiselle tasolle tavallisesti 55–65 vuoden iässä, ja seurauksena on ns. andropaussi eli miesten vaihdevuodet.
Kehossa iän myötä tapahtuva hormonimuutos aiheuttaa epätasapainoa testosteronin ja myös miehillä aina esiintyvän naishormonin eli estrogeenin välillä. Tätä hormonimuutosta pidetään yleensä eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun syynä.
Testosteronituotannon vähentymistä iän myötä ei voi välttää. Liiallisen juoksemisen tai voimaharjoittelun ei ole havaittu vaikuttavan hormonitasojen säilymiseen. Toisaalta säännöllinen liikunta, aktiivinen sukupuolielämä, säännöllinen nukkuminen, alkoholin varovainen käyttö ja stressin vähentäminen voivat osaltaan lykätä andropaussia.
Mistä eturauhasen kasvu johtuu?
Eturauhasen kasvua säätelevän testosteronin pitoisuudet laskevat iän myötä kaikilla miehillä. Testosteronin pilkkoutuessa kehossa syntyy dihydrotestosteroni-nimistä ainetta, joka kiinnittyy eturauhaseen ja saa sen kasvamaan. Tätä kutsutaan hyvänlaatuiseksi eturauhasen liikakasvuksi.
Kasvu alkaa jo keski-iässä, ja noin 50 vuoden iässä eturauhanen on suurentunut suurimmalla osalla miehistä. Kaikki eivät kuitenkaan kärsi oireista. Joillakuilla suurentunut rauhanen voi painaa virtsaputkea niin, että se aiheuttaa virtsaamisongelmia. Nämä ongelmat voivat tulla esiin esimerkiksi toistuvana virtsaamistarpeena ja vaikeutena tyhjentää täysin virtsarakko.
Milloin lääkäriin?
Kun virtsauksesta alkaa tulla ongelma, kannattaa hakeutua lääkäriin, jotta samantapaisia vaivoja tai oireita aiheuttavat muut sairaudet, kuten eturauhastulehdus, virtsatietulehdus, munuaiskivet tai vakava sairaus voidaan sulkea pois. On osoittautunut, että useimmiten on kuitenkin kyse eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta.
Itsehoito, reseptilääkitys vai leikkaus?
Eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun on tätä nykyä tarjolla erityyppisiä hoitoja. Hoidon valinta perustuu ennen kaikkea vaivoihin ja oireisiin.
Vaikeissa tapauksissa, kun eturauhasen liikakasvu vaikuttaa elämäntilanteeseen suuresti, leikkaushoito on tavallisin vaihtoehto. Lievempiin oireisiin lääkäri voi määrätä reseptilääkkeitä tai rohdosvalmisteita.
Lääkärit määrittelevät vaivat usein niin lieviksi, ettei reseptilääkehoitoon ole aihetta. Sen sijaan eturauhasen toimintaa seurataan joskus vuosiakin ilman hoitoa, kunnes lääkäri katsoo reseptilääkehoidon välttämättömäksi. Vaivat saattavat ”odotusaikana” tuntua ärsyttäviltä esteiltä. Niiden hoitaminen tällä välin Curbisal-rohdosvalmisteella voi lievittää oireita ja jopa tehdä muun hoidon tarpeettomaksi.
Riippumatta siitä, minkä tyyppinen lääke tai rohdosvalmisteisiin perustuva itsehoito valitaan, tarjolla ei ole keinoa, joka vaikuttaisi välittömästi.